Energiomställning och smart teknik i fokus på Automationsdagen
Att ny teknik kan underlätta för tillverkningsindustrin i energiomställningen blev tydligt under Automationsdagen 2024. Kunskap och insikter om energifrågan var i fokus när industriföretag möttes förra veckan på tionde upplagan av Automationsdagen.
När fossil energi fasas ut och samhällets behov av el och energi ökar, förändras också tillverkningsindustrins tillgång på el. Under Automationsdagen blev det påtagligt att framtidens automationslösningar och utmaningar kring energiförsörjning hänger ihop. Med smart automationsteknik kan man producera energieffektivt och mer hållbart.
Energifrågan hamnar förr eller senare på alla tillverkande industriers bord och det går att hitta smarta lösningar. Oavsett vilken automationsutrustning man har eller investerar i, är det viktigaste att personalen har god kunskap om tekniken. Framgångsfaktorn är att använda utrustningen på rätt sätt och att ta väl hand om den.
Jan Oscarsson, planeringsansvarig för Automationsdagen.
Utställningar och nya perspektiv lockade deltagare
Under Automationsdagen presenterades det allra senaste inom automation och digitalisering. Ett tiotal presentatörer berättade om nya tekniklösningar, utmaningar och erfarenheter från genomförda automationssatsningar. Högskolan Väst presenterade ett nytt forskningsprojekt där forskare och industriföretag samverkar för att lösa automationsutmaningar med människan i centrum.
Ett uppskattat inslag var utställningen där 23 företag och organisationer demonstrerade produkter och tjänster – allt från robotar, säkerhetssystem, simulering och kontroll, till underhåll och utbildning.
Årets Automationsdag lockade 250 deltagare från 93 industriföretag och organisationer till Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan. Förutom presentationer, utställning och workshops är eventet också ett uppskattat tillfälle för deltagarna att nätverka med branschkollegor och leverantörer.
Se filmen med röster från årets Automationsdag!
Inkluderande kultur skapar kreativ arbetsmiljö
Emelie Åsman, som studerar till industrielektriker på Movant-skolan i Kalmar och förväntas ta examen i februari, har rest hela vägen för att delta på Automationsdagen. Vi blev nyfikna på vad hennes framtida drömjobb innebär.
”Det är viktigt med företagets värderingar och kultur för mig, att man verkligen jobbar med mångfalden,” säger hon och förklarar att det inte bara handlar om att företag ska vara inkluderande på pappret, utan att mångfald ska genomsyra hela verksamheten.
För Emelie är det avgörande att företaget inte bara säger rätt saker, utan också lever efter sina värderingar i praktiken. Hon vill arbeta på en plats där olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv inte bara respekteras utan också uppskattas och integreras i företagets dagliga arbete.
”När mångfald är en del av kulturen skapar det en dynamisk och kreativ arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga,” tillägger hon. Detta är en viktig del av hennes drömjobb – att vara en del av en organisation där människors unika bidrag värderas och gör skillnad.