Succé för nya Svets- och teknikdagen på PTC

Premiären för Svets- och teknikdagen lockade drygt hundra besökare till Produktionstekniskt centrum att ta del av nyheter inom svets- och svetsautomation.
– Den goda responsen visar att det finns ett behov av event med fokus på smart svetsteknik och kompetensutveckling för svetsbranschen, kommenterar Victor Blom, projektledare på Innovatum Science Park. 

Sammanfattning

  • Premiär för det årliga eventet Svets- och teknikdagen.
  • Utställningar, workshoppar och presentationer med ett 30-tal leverantörer inom robotsvetsning, efterbehandling, kvalitetskontroll och utbildning.
  • Arrangerades på Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan med ett 100-tal besökare.

Utvecklingen mot automatiserad svetsning går snabbt inom tillverkningsindustrin. För att vara en konkurrenskraftig aktör i framtiden kan företag behöva ny kompetens inom svetsteknik. Svets- och teknikdagen är ett nytt initiativ som ska underlätta för industriföretag att ta del av ny svetsteknik och inspireras av aktörer som redan satsat på integrerad svetsautomation.

Under dagen kunde företag, forskare och andra aktörer ta del av det allra senaste inom området. Utställningar, workshoppar och presentationer hölls av ett 30-tal etablerade leverantörer inom robotsvetsning, efterbehandling, kvalitetskontroll, utbildningar med mera.

– Det blev en bred palett av ämnen – allt från nya produkter inom robotsvetsning och avancerade mjukvaror, till kurser och utbildningar för kompetensutveckling inom teknikområdet, berättar Victor Blom.

Små och stora företag inom tillverkningsindustrin, teknikföretag, forskare och flera andra aktörer inom svetsbranschen kom också för att inspireras av företag som redan satsat på integrerad svetsautomation och för att knyta nya kontakter.

Ett av företagen som både demonstrerade ny utrustning och höll presentationer var ESAB.

Svets- och teknikdagen är ett gott initiativ och ett bra format. Det riktar sig till direkt till aktörer som jobbar med svetsteknik på något vis. Här möter vi potentiella kunder och samarbetspartner, så för oss är det självklart att vara med

Jon Hoffman och Olof Persson från ESAB.
Ingemar Sandberg, produktionsansvarig och Mattias Jonsson, verkstadschef från Vänersborgs Svets och mekaniska verkstad

Flera små och medelstora industriföretag från närregionen var på plats, bland andra Vänersborgs Svets och mekaniska verkstad:

– Vi vill lära oss mer om ny svetsteknik och passar på att titta närmare på leverantörer som har kollaborativa robotar. Vi kommer eventuellt att utöka vår produktionspark med fler robotar och undersöker nu vilken typ av robot som passar oss bäst, säger Ingemar Sandberg, produktionsansvarig och Mattias Jonsson, verkstadschef på företaget.

Malin Nyman, projektledare, och Johan Wistrand, verktygskonstruktör, på Volvo Bussar i Uddevalla.

I vimlet fanns också flera medarbetare från Volvo Bussar i Uddevalla.

– Vi är här för att uppdatera oss om vad som händer inom området och är speciellt intresserade av automatiserad svetskontroll som kan effektivisera vårt arbete med svetsning av busschassin. Helt nytt för oss är att Högskolan Väst ger korta kurser och uppdragsutbildningar inom flera områden, bland annat Lean och Svetsteknologi, säger Malin Nyman, projektledare, och Johan Wistrand, verktygskonstruktör, på företaget.

Anders Hygrell, svetsansvarig på Nordholms Industriinstallation i Henån.

För Anders Hygrell, svetsansvarig på Nordholms Industriinstallation i Henån, var eventet ett bra tillfälle att uppdatera sig om utvecklingen inom svetsutrustning.

– Vi bygger tillverkningsprocesser för läkemedelsindustrin och där är kraven på kvalitet extremt höga. Vi vill investera i mer avancerad svetsutrustning som klarar de höga kraven men har inte hittat rätt ännu, säger Anders Hygrell.

Frida Rudbäck, svetsutbildare från Uddevalla Vuxenutbildning.

Frida Rudbäck utbildar framtidens svetsare vid Uddevalla Vuxenutbildning:

– För mig är det viktigt att hålla koll på nyheter inom svetsteknik, men också att träffa samarbetspartner och skapa nya kontakter bland svetsföretagen. Vi jobbar hårt för att få fler män och kvinnor att upptäcka hur roligt det är att jobba som svetsare. Dessutom får alla våra elever jobb efter utbildningen, bara de behärskar svenska språket.

Kontakt för mer information och frågor

Victor Blom

Projektledare Hållbar IndustriInnovatum Science Park 079-062 21 02

Senaste nytt

Senaste nytt